Sayfalar

13 Ağustos 2017 Pazar

1978 Göçmenlerine Bulgaristan ''D'' Vize
ve Bulgaristan Oturum İzni İle Bulgaristan Vatandaşı Olmak.


1968-1978 yılları arasında göç edenler vatandaşlıktan çıkartıldıkları için Bulgar vatandaşlığına başvuru işlemlerinde “uzun prosedür” uygulanacak. 

Yani öncelikle Bulgaristan Oturum İzni (D vize) alınacak. İlk önce, Bulgaristan’da Oturum İzni başvurusu yapabilmek için, ‘’D’’ tipi vize alınması gerekiyor. 
Bu vize, Bulgaristan'daki oturum izni işlemlerini yapabilmek ve yabancılara verilen Bulgaristan oturum kimliğini alabilmek için verilen 6 aylık çok girişli vizedir. Kimlik veriliş tarihinden sonra, 3 yıllık bekleme sürecinin sonunda, kişi Bulgaristan vatandaşlığı için başvuruda bulunabiliyor. 1–1,5 yıl süren değerlendirme sürecinin ardından ise Bulgaristan vatandaşı olabiliyor.

1978 Göçmenleri Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvuru sonucunda ‘Bulgar Vatandaşı değildir’ cevabını alırsa vatandaşlık başvurusundan önce Bulgaristan D Vizesi alması gerekiyor. 

D Vizesini alan kişi Bulgaristan’da Oturum İzni başvurusu yapıp, 5 yıllın sonunda süresiz oturum hakkını kazanıyor. Bu hakkı kazandıktan sonra ise vatandaşlık başvurusu yapabiliyor.
1978 Göçmenlerine Bulgaristan D Vize İçin Gerekli Evraklar 

1. Başvuru sahibine ait en az 2 yıl geçerliliği olan Pasaport 
2. Son 3 ay içinde çekilmiş biometrik fotoğraf 
3. Başvuru sahibi tarafından eksiksiz doldurulup imzalanan Bulgaristan Vize Başvuru Formu
4. Başvuru sahibinin Bulgaristan’da doğduğu şehrin belediyesinden alınan Doğum Belgesi (Akt za Rajdane ot Aktovata Kniga)
5. Bulgaristan’da kütükten Nüfüs Kayıt Belgesi
6. Başvuran kişinin Bulgaristan Vatandaşı olmadığına dair yazı ( BG Adalet Bakanlığından alınır) 
7. TC İçişleri Bakanlığı’ndan alınan başvuru sahibinin hangi göç anlaşması kapsamında Bulgaristan’dan geldiğini gösteren yazı ve Göç Pasaportu Apostilli ve tercüme edilmiş
8. TC Nüfus Müdürlüğünden alınmış Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği evli ise ek olarak Evlilik Belgesi de alınır (Form B) ile beraber (Kaşeli, İmzalı Apostilli ve Bulgaristan'da tercüme edilmiş )
9. Adli Sicil Kaydı ( Türkiye’de ikamet ettiği ilin Adliyesinden alınmış Apostilli ve Tercüme edilmiş) 
10. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan İsim Denklik Belgesi (Apostilli ve tercüme edilmiş) 
11. Bulgaristan'da adına açılmış 1500 Euro bakiyesi olan hesabına ait Banka Referans Mektubu 
12. Bulgaristan’da ikamet edeceği adrese ait Kira Kontratı (BG Noter tasdikli) 
13. Garanti Bankasına 100 Euro Harç yatırılır.

TÜM TERCÜMELER BULGARİSTAN'DA YAPILIR ve BULGARİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLATILIR!

ÖNEMLİ !!!

1978 Göçmenleri Oturum İzni başvurusunda bulunduğunda Türkiye’deki Bulgaristan Büyüleyiciliğine ve Konsolosluklarına tüm evraklarının kopyalar ile beraber asıllarını de sunmak durumundadır.
1968-1978 Göçmenlerinin Vatandaşlık Başvuru Sonuçlanma Süresi:

Bulgaristan vatandaşlık başvuru süresi kişinin göç ettiği tarih ve kişisel durumuna göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle başvuru süreciyle ilgili kesin bir süre vermek mümkün değil. 
Başvuru için hazırlanması gereken evrakların elde edilmesi süreci bu sürenin uzayıp kısalmasında önemli etken.

Başvuru yapan kişi 1968-1978 yılları arasında göç ettiyse ve doğum yeri biliniyorsa Doğum Belgesinin alınması 3-5 günü bulabiliyor.
Eğer doğum tarihi Türkiye’deki resmi belgelerdeki kayıtlarla uyuşmuyorsa düzeltilmesi için Türkiye’deki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacak dava 6-12 ay arasında sonuçlanıyor.

İsim Denklik Belgesi, Muhacir Kağıdı ve Tabiiyet Beyannamesi almak ise yaklaşık 2 ay sürüyor. 
Kişinin vatandaşlık durumunun sorgulanması için Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuru ise 1,5-2,5 ayda sonuçlanıyor.


Bu süreler hem Türkiye’deki hem de Bulgaristan'daki işlemlerin resmi makamların tatil günlerine denk gelmesi, evraklara ulaşılamaması gibi
nedenlerle uzayabilir ya da kısalabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder