Sayfalar

13 Ağustos 2017 Pazar

1989 - 1990 Göçmenleri İçin Bilgi


1989 - 1990 Göçmenleri için BG Kimlik (Liçna Karta) ve Pasaport çıkartmak için!!!




1989 göçmenlerinin vatandaşlıkları ellerinden alınmamıştır. Vatandaşlıktan çıkartılmadıkları için Bulgaristan pasaportu ve Liçna karta ( kimlik kartı) almaları için bazı evrakları tamamlamaları yeterlidir.
Daha önce Pasaport ve Liçna Karta için başvuru yapmayanların tamamlaması gereken evrak listesi şöyle;
• İsim Denklik Belgesi: 1989 göçmenleri Bulgaristan’daki belgeleri ile Türkiye’deki evraklarında geçen ismin aynı kişiye ait olduğunu gösteren bu belgeyi diğer yıllarda göç edenlere kıyasla daha kolay alıyor. Nüfus Müdürlüğü’ne başvuran 1989 göçmenlerinin bir çoğu İsim Denklik Belgesi’ni çıkartabiliyor.
Çıkartamayanlar ise, bağlı oldukları nüfus dairesine başvurarak, Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden bu belgeyi, Nüfus Müdürlüğü aracıyla, talep edebilirler.

• Doğum Belgesi: Elinde göç ettiği yıldan kalma bir ‘Doğum Belgesi-Akt za Rajdane’ bulunan kişinin bunu yenilemesi gerekiyor. Doğum belgesi olmayanlar ise Bulgaristan’a giderek bu belgeyi yetkili kurumdan çıkarabiliyor.

Eğer Doğum belgenize Bulgaristan’a gitmeden ulaşmak isterseniz Bulgaristan'da oturan birine veya yakın birinize Vekalet verip o sizin adınıza işlemleri gerçekleştirebilir.
• Adres Belgesi: ( Adresna Registratsiya) Bulgaristan’da yaşadığınız eve dair adres bilgilerinin yer aldığı bu belgeyi Bulgaristan’da ikamet ettiğiniz bölgenin belediyesinden temin edebilirsiniz.
Bu evrakları tamamlayan 1989 göçmenlerin Bulgaristan pasaportuna ve Liçna Kartına kavuşması için izlemesi gereken 2 yol var. İlk olarak kişi isterse Türkiye’deki Bulgaristan Konsolosluğu’na başvuru yapabilir. Ya da Pasavan (geçici Pasaposrt) alıp Bulgaristan'a gidebilir ve Bulgaristan’da bağlı olduğu il veya ilçe Emniyet Müdürlüğüne başvuru yapabilir.

İşlemlerini Türkiye’den yapmak isteyenler öncelikle konsolosluktan pasaport ve Liçna kartı başvurusu için randevu alıyor.

Konsolosluğun internet sayfasından Zayavleniye doldurup https://www.consulatebg.eu/apply
E-randevu talep edilebiliyor. https://www.consulatebg.eu/book

Kişi görüşmeye giderken yukarıdaki evraklara ek olarak yanlarında Elekronik

• “Zaeyleniye” adı verilen başvuru formunu, çıktıdan alıp
Bulgaristan vatandaşı 1.dereceden iki yakınını şahit olarak götürüyor.
Ayrıca şahitlere ait bilgileri içeren Dekalartsiya adlı belgeleri, konsolosluğa sunuyor.
• 2 adet biometrik fotoğraf
• Adres Belgesi: ( Adresna Registratsiya- Udostovereniye za postoyanen adres)
•Akt za Rajdane
• 2 şahit 1.derece akraba olacak ve bu şahitlerin de Bulgar kimlikleri (Liçna karta ve Pasaportları) olması gerekli
Konsoloskuğa müracaat için giderken Tüm Evrakların Fotokopileri de olması şart!
Pasaport ve Liçna karta harçlarını Garanti Bankasına ödendikten sonra Dekont ile diğer evraklarla müracaat edilir.
Kişi evraklarında eksiklik yoksa 3 aylık bir beklemenin ardından pasaport ve liçna kartına kavuşuyor.
Bulgaristan Pasaportu ve Liçna kartı almanın bir diğer yolu ise Bulgaristan’da bağlı olduğunuz il veya ilçe Emniyet Müdürlüğüne gitmek.
Bu işlemi Bulgaristan’da yaptırmak isterseniz yanınızda mutlaka Apostilli Nüfus Kayıt Örneğinizin bulunması gerekiyor. İşlem süreci kimi bölgelerde vatandaşlık sorgusu yapıldığından, bölgelere göre değişiklik gösteriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder