Sayfalar

24 Temmuz 2016 Pazar

YABANCI UYRUKLULARIN BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU KOŞULLARI

YABANCI UYRUKLULARIN BULGARİSTAN VATANDAŞLIĞINA BAŞVURU KOŞULLARI

Yabancı uyrukluların Bulgaristan vatandaşlığına alınmaları Bulgaristan Vatandaşlık Kanununda belirtilen usul ve şartlarla yapılmaktadır. Vatandaşlık işlemleri, Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na bağlı Bulgaristan Vatandaşlık Genel Müdürlüğü tarafından yürütülmektedir.

Bulgaristan vatandaşlığına alınması talepleri ile ilgili başvuruların, anılan Genel Müdürlüğe yapılması esastır. Başvuruların doğrudan veya Bulgaristan'ın yurt dışındaki diplomatik temsilcilikleri aracılığı ile söz konusu Genel Müdürlüğe yapılabileceği kanunda belirtilmiştir.

Akrabalıkları vasıtasıyla Bulgaristan vatandaşı olmak isteyenlerin, 1. derece akrabalarının (anne, baba) Bulgaristan vatandaşı olması, bunlardan vefat etmiş olanların, vefat etmeden önce Bulgaristan vatandaşlığını muhafaza etmiş bulunmaları gerekmektedir.

Bulgaristan Vatandaşlığına başvuru için;
-Bulgaristan vatandaşı ile en az üç yıl evli olanların, müracaat tarihinden önce, en az üç yıl süre ile Bulgaristan’da süresiz veya uzun süreli oturma iznine sahip olmaları veya;
-Müracaat tarihinden önce en az beş yıl süre ile Bulgaristan’da süresiz veya uzun süreli oturma iznine sahip olunması,
-Bulgaristan vatandaşlığını yeniden kazanılması müracaatında, müracaat tarihinden önce en az üç yıl süre ile Bulgaristan’da süresiz veya uzun süreli oturma iznine sahip olunması,
-Bulgaristan Vatandaşlık Kanunu ve/veya diğer kanunlarca belirlenmiş şartlar çerçevesinde, Bulgaristan’da yüksek meblağlı yatırım yapanların başvuru tarihinden en az bir yıl süre ile Bulgaristan’da süresiz oturma iznine sahip olmaları gerekmektedir.
- Sosyal, ekonomi, bilim, teknoloji, kültür veya spor alanlarında Bulgaristan’a faydalı olanlar için İstisnai Vatandaşlık Başvurusu kuralları bulunmaktadır.
Başvuru sahiplerinin başvuru sırasında,
- Reşit olması,
- Hüküm giymemiş olması,
- Bulgaristan’da geçimini sağlayacak bir işinin olması,
- Bulgaristan Eğitim ve Bilim Bakanlığı tarafından onaylanan Bulgarca bildiğine dair belgesinin bulunması,
- Bulunduğu ülke vatandaşlığından çıkmış olması veya Bulgaristan vatandaşlığını alması anında çıkacak olması gerekmektedir.

(Bulunduğu ülke vatandaşlığından çıkmaları istenmeyecek olanlar şunlardır; Bulgaristan vatandaşı ile evli olanlar; AB üyesi, Avrupa Ekonomik Alanı Anlaşmasına dahil ülkeler ile İsviçre Konfederasyonu vatandaşları, Bulgaristan’ın bu konuda mütekabiliyet anlaşması imzaladığı ülke vatandaşları, Önceden herhangi bir nedenle Bulgaristan vatandaşlığından ayrılmış olup yeniden Bulgaristan vatandaşlığına başvuranlar)



5 yorum:

  1. Ben bg vatandasiyim esim tc kokenli. 10 yillik evliyiz ben 5 yillik bg vatandasiyim. 2 tane cocugum var . ben onlarida bg vatandasi yapmak istiyorum. Turkiyede ki temsilcilikle ve hangi evraklarla basvurmaliyimm.
    Yardiminizi bekliyorum.
    Tesekuurler. Sezgin b.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TC doğumlular için BG Vatandaşlık Pasaportu ve Kimlik kartı (Liçna Karta) çıkartma işlemleri:
      Bulgaristan’dan özellikle 1989 göçüyle gelen pek çok ailenin çocukları Türkiye’de doğmuştur.
      Bulgaristan Vatandaşlık Kanunu’na göre kendileri Bulgar vatandaşı olan göçmenlerin, çocuklarını da vatandaşlığa geçirme hakkı bulunuyor. Özellikle Bulgaristan’ın AB üyesi olmasının ardından göçmenlerin Bulgar vatandaşlığı alma taleplerinde bir hayli artış olduğunu söylemek mümkün.
      18 yaşından küçük çocukların Bulgar vatandaşlığı alabilmesi için anne ya da babasından birinin Bulgaristan vatandaşı olması gerekir. Eğer ebeveynlerden biri Bulgar vatandaşı ise çocuğun vatandaşlık alabilmesi için her iki ebeveyninde yazılı izni alınmalı. Anne ve babanın yazılı izni olmadan çocuğun Bulgar vatandaşlığı olması mümkün değildir.
      Ailelerin Türkiye doğumlu çocuklarını Bulgaristan Vatandaşlığına geçebilmek için izlemesi gereken iki yol var. Birinci yol; kişi isterse çocuğuna pasaport almak için Bulgaristan’a gidip gerekli evrakları hazırladıktan sonra İçişleri Bakanlığı İlçe Müdürlüğü’ne başvuru yapabilir.
      İkinci yol; gerekli evrakları hazırladıktan sonra Türkiye’deki Bulgaristan Başkonsolosluğu ve Büyükelçiliği’nden Randevu alarak pasaport başvurusu yapmak.
      Her iki yol için hazırlanması gereken evrak listesi, bekleme süresi ve ödenmesi gereken ücretler farklılık göstermektedir.
      Anne babası Bulgar vatandaşı olan Türkiye doğumlu çocukların Bulgar vatandaşlığına geçişi için gerekli evrak listesi aşağıdaki gibidir:
      TC Doğumluların Bulgaristan Vatandaşlığına Geçebilmesi İçin Gerekli Evraklar
      1- Çocuğun Türkiye'den alınmış Doğum Kayıt Örneği (Apostille- Valilik veya Kaymakamlık Tasdik Şerhi olmalı)
      2- Anne ve babaya ait Evlilik Kayıt Örneği - Form B. ( Apostilli)
      3- Anne ve baba evli değilse ‘Babalık Tanıma Belgesi’
      4- Anne ve babadan TC vatandaşı olana ait Pasaport ve Nüfus Cüzdanı fotokopisi
      5- Anne ve babadan Bulgar vatandaşı olana ait BG Pasaportu ve Liçna Kartı fotokopisi
      6- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ( Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak- Apostilli)
      7- Bulgaristan’dan son 6 ay içinde alınmış Adres Belgesi (Postoyanen Adres)
      8- Bulgar Vatandaşı olan ebeveynlere ait İsim Denklik Belgesi (Apostilli- Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak.)
      9- Başvuruya gelmeyecek olan ebeveyn başvuru yapana Taahhütname vermeli. ( Apostilli)
      ÖNEMLİ: Türkiye doğumlu çocuğun ebeveynlerinden dolayı Bulgar vatandaşlığına geçebilmesi için hazırlanan bu evraklar Bulgaristan'da yeminli bir Tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmeli.
      Tercüme edilen bu belgeler Bulgaristan Noteri ve Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilir. Bu evraklar ile Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’na başvuru yapılır.
      Bulgaristan Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’na yapılacak başvuru sırasında izlenmesi gereken adımlar ise şunlar:
      Pasaport ve Liçna Karta başvurusu yapmak için Zayavlenie Formu doldurmak için aşağıdaki web sayfasına girip işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
      https://www.consulatebg.eu/apply
      NOTE!!
      Zayavlenie Formunu doldurduktan sonra https://www.consulatebg.eu/book
      E-Randevu alacaksınız daha sonra yazmış olduğunuz e-mail adresinize gelen doğrulama mesajına teyit etmeyi unutmayınız!
      Bu işlem yapılmazsa Randevu alınmamış olur!!
      Yukardaki yazmış olduğum linkten almış olduğunuz Randevu tarihi ve saatte Konsolosluga gelip Pasaport ve Liçna Karta başvurusunda bulunabileceksiniz.
      NOTE!!!
      - Bulgar Pasaportunuzun hazır olduğunda Büyükelçilik ve Konsolosluktan sizin adınıza başkasının almasını isterseniz Zayavleniye doldururken en alt kısımında Vekil ettiğiniz kişinin ismlerini ve kimlik bilgilerini doldurup bildirmelisiniz.

      Sil
  2. annem 1951 göçmeni vefaat ett ben nu üzerinde bulgaristan vaandaşlığı alabiliriyim

    YanıtlaSil
  3. 1951 Göçmenlerine Vatandaşlık
    Türk ve Bulgar hükümetleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 1949-1951 yılında Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık hakkı arama mücadeleleri geldikleri yıl başlamıştır. Göç edenlerin yasal haklarını arama çalışmaları sonuç vermiş ve 1949-1951 Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık talepleri, Bulgaristan devleti tarafından incelenerek sonuca bağlanmıştır.
    1949-1951 tarihlerde Bulgaristan’dan göç eden ve vatandaşlık almak isteyen kişiler için izlenecek yol vatandaşlığını kaybedenler için (uzun süreli prosedür) ve kaybetmeyenler için (kısa süreli prosedür) olarak ikiye ayrılır. Kişinin hangi prosedürü takip edeceğini bilmesi için öncelikle Bulgaristan Adalet Bakanlığı’ndan vatandaş olup olmadığını sorgulatması gerekmektedir.
    Bulgaristan Vatandaşlık Sorgulama!!!
    Bulgaristan vatandaşlığı için nasıl bir prosedür (uzun/ kısa) izlenmesi gerektiğini belirleyecek olan kişinin Bulgar vatandaşlığından çıkartılıp çıkartılmamış olması. Bunu öğrenmek için ‘İsim Denklik Belgesi’, ‘ Doğum Belgesi’ ‘Tabiiyet Belgesi’ ve ‘Muhacir Belgesi’ni tamamlayan kişi Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na başvurarak vatandaşlık sorgulatması yaptırabiliyor.
    Kişi sağ ya da vefat etmiş olan anne veya babasıyla ilgili vatandaşlık sorgulatması yaptırmak istiyorsa bunu ancak vekâlet alarak yapabilir.
    Vatandaşlık başvurusu için sunulacak belgelerin hepsinin Bulgarcaya tercüme edilmesi ve onaylanması gerekiyor.
    Vatandaşlık tespiti için gerekli evraklar
    Bulgar vatandaşı olup olmadığını sorgulatmak isteyen kişi, Bulgaristan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’na başvuru yapmadan önce şu evrakları hazırlamalıdır.
    1. Bulgaristan Vatandaşlık Hakkı Tespit Bilgi Formu
    2. TC Pasaport Fotokopisi
    3. 2 adet fotoğraf
    4. Ankara İçişleri Bakanlığı Göçmen Bürosundan alınacak olan İsim Denklik Belgesi ( Apostilli olacak)
    5. Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Apostilli)
    6. Noter onaylı Evlilik Belgesi (Apostilli)
    7. Noter onaylı Vekâletname (Apostilli)
    8. Varsa Bulgaristan’da yaşadığı döneme ait tüm belgeler
    NOT: Türkiye’den alınan belgelerin Bulgaristan’da geçerli olması için TC Valilik ve Kaymakamlık tarafından onalı ve Apostilli olması gerekiyor!
    Adalet Bakanlığı bu belgeler doğrultusunda yaptığı araştırma sonucu kişiyle ilgili “Bulgaristan vatandaşı değildir”,
    “Bulgaristan vatandaşlığından çıkarılmıştır”,
    “Bulgaristan vatandaşıdır”,
    “Şu emir ile Bulgaristan vatandaşı olmuştur” şeklinde cevap verir.
    Eğer cevap “Bulgar Vatandaşıdır” şeklinde çıkarsa kişi kısa süreli prosedür işlemlerini başlatarak Bulgaristan vatandaşlığına başvurabilir. Kişi başvurusunu yapmadan önce Bulgaristan’da yaşadığını kanıtlayan belgeleri hazırlamalıdır. Bu belgeler şunlar;
    1. En üst soya ait nüfus kayıt örneği
    2. Noter onaylı doğum belgesi
    3. İsim denklik belgesi
    4. Bulgarca yazılmış öz geçmiş
    5. Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı Bulgarca bildiğini gösteren noter tasdikli belge
    6. Adli Sicil Kaydı
    7. Sağlık raporları
    8. Seyahat sağlık sigortası
    9. Fotoğraf
    10. Evlatlık olanlar için ebeveynlerinin Bulgar vatandaşı olduğunu gösterir belge
    11. Bulgaristan’da açılmış banka hesabına ait hesap özeti.
    Tüm bu belgeleri tamamlayan kişi 1949-1951 yılında hangi ilden göç ettiyse vatandaşlık başvurusunu o ilde yapmalıdır.

    YanıtlaSil
  4. Bulgariatanda kaydedilmiş evlilikten 1 yıllık vize hakkında bilgi almak istiyorum 1. Syahat sağlık sigortası sadece seyahat ettiğimiz tarihler için olur mu ücreti nedir nereye yatırılır dekont filan götürülür mü konsolosluğa 2. Bulgaristanda banka hesabı içinde 30000euro bu doğru mu 3. Banka hareketleri cüzdanı diye bş anlamadım yardımcı olurmusunuz

    YanıtlaSil