Sayfalar

13 Ağustos 2017 Pazar

Göç edenlerin Bulgaristan Vatandaşlığından Çıkartılanların tekrar Vatandaşlık için Başvuru Hakkı ve Prosedür


Eğer kişi Bulgaristan Adalet Bakanlığından vatandaş olup olmadığını sorgulattığında “Bulgaristan vatandaşlığından çıkarılmıştır” cevabı alırsa vatandaşlığa başvuru hakkı bulunuyor. Ama bunun için uzun süreli prosedürü takip etmesi gerekiyor. Bu da vatandaşlık başvurusu yapmadan önce Türkiye’deki Bulgaristan diplomatik temsilciliklerine başvurarak Oturum İzni (D Vize) alması anlamına geliyor. 


D vizesini alan kişi Bulgaristan’da doğup büyüdüğü şehre giderek süresiz oturum kartı için müracaat yapar. Bulgaristan’da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor. 3 yıllık bekleme süresi boyunca kişinin her yıl 1 gün için Bulgaristan veya Avrupa Birliği sınırları içerisinde bir ülkeye gitmesi gerekiyor. Yaklaşık iki (2) yıllık değerlendirme sürecinin sonunda ise Bulgaristan vatandaşlığı alabiliyorlar. 



Kişinin ‘Oturum İzni’ (D Vize) alabilmesi için bazı evrakları tamamlaması gerekmektedir. 

1. Bulgaristan Adalet Bakanlığından Bulgaristan vatandaşı olmadığına dair belge. 
2. Vize Başvuru Formu
3. 1 adet Biyometrik fotoğraf 
4. En az 5 yıl geçerliliği olan Pasaport
5. Noter Onaylı Doğum Belgesi ( Akt za Rajdane)
6. Göç etmeden önce yaşadığınız ilin Belediyesinin kütüğünden Nüfus Kaydı (Noter Onaylı)
7.Göç etmeden önce yaşadığınız ilin Belediyesi tarafından hangi antlaşmaya göre göç ettiğinizi açıklayan yazı. 
8.Göç Pasaportun fotokopisi ve  İsim Denklik Belgesi (Apostilli olacak Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) ) 
9. Adli Sicil Kaydı ( Apostilli ve Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) 
10. TC Nüfus Müdürlüğünden alınan Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği  Apostilli ve Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) Evli iseniz evlilik belgesi de  Apostilli ve Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) 
11. Bulgaristan'daki bir Bankada adınıza açılmış Banka Hesabınızda en az 1500 Euro olduğuna dair Belge
12. Bulgaristan’da oturacağınıza dair Taahhütname (Deklaratsia) 
13. Bulgaristan’da yaşayacağınız eve ait Kira Kontratı (Bulgar Noterinden tasdikli), ve mülk sahibinin kimlik ve  tapu belgesinin fotokopisi
14. İstenilen vize türüne göre düzenlenmiş Seyahat Sağlık Sigortası 
15. Garanti Bankasına 100 Euro Harç yatırıldığına dair Dekont

Oturum izni (D Vize) için hazırlayacağınız evraklar bunlarla sınırlı olmayabilir. Bulgar yetkili makamları gerek gördükleri takdirde ek evraklar talep edebilir. Bu evrakların pek çoğunun Bulgarcaya yeminli tercüman tarafından çevrilmesi gerektiğini ve Noter tasdikli olmasını da unutmayın.

1 yorum: