Sayfalar

13 Ağustos 2017 Pazar

TC doğumlular için BG Vatandaşlık Pasaportu ve Kimlik kartı

TC doğumlular için BG Vatandaşlık Pasaportu ve Kimlik kartı (Liçna Karta) çıkartma işlemleri:



Bulgaristan’dan özellikle 1989 göçüyle gelen pek çok ailenin çocukları Türkiye’de doğmuştur. 
Bulgaristan Vatandaşlık Kanunu’na göre kendileri Bulgar vatandaşı olan göçmenlerin, çocuklarını da vatandaşlığa geçirme hakkı bulunuyor. Özellikle Bulgaristan’ın AB üyesi olmasının ardından göçmenlerin Bulgar vatandaşlığı alma taleplerinde bir hayli artış olduğunu söylemek mümkün.

18 yaşından küçük çocukların Bulgar vatandaşlığı alabilmesi için anne ya da babasından birinin Bulgaristan vatandaşı olması gerekir. Eğer ebeveynlerden biri Bulgar vatandaşı ise çocuğuna Pasaport alabilmesi için her iki ebeveyninde yazılı izni alınmalı yani müracaat ederken Zayavleniye her ikisi de imzalaması şart tek bir ebeviyen müracaat etmek isterse mutlaka muvafakatname olması şart. Anne veya babanın yazılı izni olmadan çocuğun Bulgar vatandaşlığı olması mümkün değildir.
Ailelerin Türkiye doğumlu çocuklarını Bulgaristan Vatandaşlığına geçebilmek için izlemesi gereken iki yol var. Birinci yol; kişi isterse çocuğuna pasaport almak için Bulgaristan’a gidip gerekli evrakları hazırladıktan sonra İçişleri Bakanlığı İlçe Müdürlüğü’ne başvuru yapabilir.
İkinci yol; gerekli evrakları hazırladıktan sonra Türkiye’deki Bulgaristan Başkonsolosluğu ve Büyükelçiliği’nden Randevu alarak Pasaport başvurusu yapmak.
Her iki yol için hazırlanması gereken evrak listesi, bekleme süresi ve ödenmesi gereken ücretler farklılık göstermektedir.
Anne babası Bulgar vatandaşı olan Türkiye doğumlu çocukların Bulgar vatandaşlığına geçişi için gerekli evrak listesi aşağıdaki gibidir:
TC Doğumluların Bulgaristan Vatandaşlığına Geçebilmesi İçin Gerekli Evraklar
1- Çocuğun Türkiye'den alınmış Doğum Kayıt Örneği (Apostille- Valilik veya Kaymakamlık Tasdik Şerhi olmalı) 
2- Anne ve babaya ait Evlilik Kayıt Örneği - Form B. ( Apostilli) 
3- Anne ve baba evli değilse ‘Babalık Tanıma Belgesi’
4- Anne ve babadan TC vatandaşı olana ait Pasaport ve Nüfus Cüzdanı fotokopisi
5- Anne ve babadan Bulgar vatandaşı olana ait BG Pasaportu ve Liçna Kartı fotokopisi
6- Tam Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği ( Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak- Apostilli) 
7- Bulgaristan’dan son 6 ay içinde alınmış Adres Belgesi (Postoyanen Adres) 
8- Bulgar Vatandaşı olan ebeveynlere ait İsim Denklik Belgesi (Apostilli- Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınacak.) 
9- Başvuruya gelmeyecek olan ebeveyn başvuru yapana Taahhütname vermeli. ( Apostilli)

ÖNEMLİ: Türkiye doğumlu çocuğun ebeveynlerinden dolayı Bulgar vatandaşlığına geçebilmesi için hazırlanan bu evraklar Bulgaristan'da yeminli bir Tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmeli.
Tercüme edilen bu belgeler Bulgaristan Noteri ve Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı tarafından tasdik edilir. Bu evraklar ile Türkiye’deki Bulgaristan Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’na başvuru yapılır. 
Bulgaristan Büyükelçiliği ve Konsolosluğu’na yapılacak başvuru sırasında izlenmesi gereken adımlar ise şunlar: 
Pasaport ve Liçna Karta başvurusu yapmak için Zayavlenie Formu doldurmak için aşağıdaki web sayfasına girip işlemi gerçekleştirebilirsiniz.


NOTE!!
Zayavlenie Formunu doldurduktan sonra https://www.consulatebg.eu/book
E-Randevu alacaksınız daha sonra yazmış olduğunuz e-mail adresinize gelen doğrulama mesajına teyit etmeyi unutmayınız!
Bu işlem yapılmazsa Randevu alınmamış olur!!

Yukardaki yazmış olduğum linkten almış olduğunuz Randevu tarihi ve saatte Konsolosluga gelip Pasaport ve Liçna Karta başvurusunda bulunabileceksiniz.

NOTE!!!
- Bulgar Pasaportunuzun hazır olduğunda Büyükelçilik ve Konsolosluktan sizin adınıza başkasının almasını isterseniz Zayavleniye doldururken en alt kısımında Vekil ettiğiniz kişinin ismlerini ve kimlik bilgilerini doldurup bildirmelisiniz.

1989 - 1990 Göçmenleri İçin Bilgi


1989 - 1990 Göçmenleri için BG Kimlik (Liçna Karta) ve Pasaport çıkartmak için!!!




1989 göçmenlerinin vatandaşlıkları ellerinden alınmamıştır. Vatandaşlıktan çıkartılmadıkları için Bulgaristan pasaportu ve Liçna karta ( kimlik kartı) almaları için bazı evrakları tamamlamaları yeterlidir.
Daha önce Pasaport ve Liçna Karta için başvuru yapmayanların tamamlaması gereken evrak listesi şöyle;
• İsim Denklik Belgesi: 1989 göçmenleri Bulgaristan’daki belgeleri ile Türkiye’deki evraklarında geçen ismin aynı kişiye ait olduğunu gösteren bu belgeyi diğer yıllarda göç edenlere kıyasla daha kolay alıyor. Nüfus Müdürlüğü’ne başvuran 1989 göçmenlerinin bir çoğu İsim Denklik Belgesi’ni çıkartabiliyor.
Çıkartamayanlar ise, bağlı oldukları nüfus dairesine başvurarak, Ankara Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden bu belgeyi, Nüfus Müdürlüğü aracıyla, talep edebilirler.

• Doğum Belgesi: Elinde göç ettiği yıldan kalma bir ‘Doğum Belgesi-Akt za Rajdane’ bulunan kişinin bunu yenilemesi gerekiyor. Doğum belgesi olmayanlar ise Bulgaristan’a giderek bu belgeyi yetkili kurumdan çıkarabiliyor.

Eğer Doğum belgenize Bulgaristan’a gitmeden ulaşmak isterseniz Bulgaristan'da oturan birine veya yakın birinize Vekalet verip o sizin adınıza işlemleri gerçekleştirebilir.
• Adres Belgesi: ( Adresna Registratsiya) Bulgaristan’da yaşadığınız eve dair adres bilgilerinin yer aldığı bu belgeyi Bulgaristan’da ikamet ettiğiniz bölgenin belediyesinden temin edebilirsiniz.
Bu evrakları tamamlayan 1989 göçmenlerin Bulgaristan pasaportuna ve Liçna Kartına kavuşması için izlemesi gereken 2 yol var. İlk olarak kişi isterse Türkiye’deki Bulgaristan Konsolosluğu’na başvuru yapabilir. Ya da Pasavan (geçici Pasaposrt) alıp Bulgaristan'a gidebilir ve Bulgaristan’da bağlı olduğu il veya ilçe Emniyet Müdürlüğüne başvuru yapabilir.

İşlemlerini Türkiye’den yapmak isteyenler öncelikle konsolosluktan pasaport ve Liçna kartı başvurusu için randevu alıyor.

Konsolosluğun internet sayfasından Zayavleniye doldurup https://www.consulatebg.eu/apply
E-randevu talep edilebiliyor. https://www.consulatebg.eu/book

Kişi görüşmeye giderken yukarıdaki evraklara ek olarak yanlarında Elekronik

• “Zaeyleniye” adı verilen başvuru formunu, çıktıdan alıp
Bulgaristan vatandaşı 1.dereceden iki yakınını şahit olarak götürüyor.
Ayrıca şahitlere ait bilgileri içeren Dekalartsiya adlı belgeleri, konsolosluğa sunuyor.
• 2 adet biometrik fotoğraf
• Adres Belgesi: ( Adresna Registratsiya- Udostovereniye za postoyanen adres)
•Akt za Rajdane
• 2 şahit 1.derece akraba olacak ve bu şahitlerin de Bulgar kimlikleri (Liçna karta ve Pasaportları) olması gerekli
Konsoloskuğa müracaat için giderken Tüm Evrakların Fotokopileri de olması şart!
Pasaport ve Liçna karta harçlarını Garanti Bankasına ödendikten sonra Dekont ile diğer evraklarla müracaat edilir.
Kişi evraklarında eksiklik yoksa 3 aylık bir beklemenin ardından pasaport ve liçna kartına kavuşuyor.
Bulgaristan Pasaportu ve Liçna kartı almanın bir diğer yolu ise Bulgaristan’da bağlı olduğunuz il veya ilçe Emniyet Müdürlüğüne gitmek.
Bu işlemi Bulgaristan’da yaptırmak isterseniz yanınızda mutlaka Apostilli Nüfus Kayıt Örneğinizin bulunması gerekiyor. İşlem süreci kimi bölgelerde vatandaşlık sorgusu yapıldığından, bölgelere göre değişiklik gösteriyor.

1949-1951 Göçmenlerine Vatandaşlık


Türk ve Bulgar Hükumetleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle 1949-1951 yılında Türkiye’ye göç etmek zorunda kalan Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık hakkı arama mücadeleleri geldikleri yıl başlamıştır. Göç edenlerin yasal haklarını arama çalışmaları sonuç vermiş ve 1949-1951 Bulgar göçmenlerinin vatandaşlık talepleri, Bulgaristan devleti tarafından incelenerek sonuca bağlanmıştır. 
1949-1951 tarihlerde Bulgaristan’dan göç eden ve vatandaşlık almak isteyen kişiler için izlenecek yol vatandaşlığını kaybedenler için (uzun süreli prosedür) ve kaybetmeyenler için (kısa süreli prosedür) olarak ikiye ayrılır. Kişinin hangi prosedürü takip edeceğini bilmesi için öncelikle Bulgaristan Adalet Bakanlığından vatandaş olup olmadığını sorgulatması gerekmektedir.

Bulgaristan Vatandaşlık Sorgulama!!!

Bulgaristan vatandaşlığı için nasıl bir prosedür (uzun/ kısa) izlenmesi gerektiğini belirleyecek olan kişinin Bulgar vatandaşlığından çıkartılıp çıkartılmamış olması. Bunu öğrenmek için ‘İsim Denklik Belgesi’, ‘ Doğum Belgesi’ ‘Tabiiyet Belgesi’ ve ‘Muhacir Belgesi’ni tamamlayan kişi Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na başvurarak vatandaşlık sorgulatması yaptırabiliyor. 

Kişi sağ ya da vefat etmiş olan anne veya babasıyla ilgili vatandaşlık sorgulatması yaptırmak istiyorsa bunu ancak vekâlet alarak yapabilir.

Vatandaşlık başvurusu için sunulacak belgelerin hepsinin Bulgarcaya tercüme edilmesi ve onaylanması gerekiyor.
Vatandaşlık tespiti için gerekli evraklar 

Bulgar vatandaşı olup olmadığını sorgulatmak isteyen kişi, Bulgaristan Cumhuriyeti Adalet Bakanlığı’na başvuru yapmadan önce şu evrakları hazırlamalıdır. 

1. Bulgaristan Vatandaşlık Hakkı Tespit Bilgi Formu 

2. TC Pasaport Fotokopisi 

3. 2 adet fotoğraf

4. Ankara İçişleri Bakanlığı Göçmen Bürosundan alınacak olan İsim Denklik Belgesi ( Apostilli olacak) 
5. Nüfus Müdürlüğü’nden alınacak Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği (Apostilli)
6. Noter onaylı Evlilik Belgesi (Apostilli)
7. Noter onaylı Vekâletname (Apostilli)
8. Varsa Bulgaristan’da yaşadığı döneme ait tüm belgeler


NOTE: Türkiye’den alınan belgelerin Bulgaristan’da geçerli olması için TC Valilik ve Kaymakamlık tarafından onalı ve Apostilli olması gerekiyor!
Adalet Bakanlığı bu belgeler doğrultusunda yaptığı araştırma sonucu kişiyle ilgili: 
“Bulgaristan vatandaşı değildir”, 

“Bulgaristan vatandaşlığından çıkarılmıştır”,

“Bulgaristan vatandaşıdır”,

“Şu emir ile Bulgaristan vatandaşı olmuştur” şeklinde cevap verir.



Eğer cevap “Bulgar Vatandaşıdır” şeklinde çıkarsa kişi kısa süreli prosedür işlemlerini başlatarak Bulgaristan vatandaşlığına başvurabilir. Kişi başvurusunu yapmadan önce Bulgaristan’da yaşadığını kanıtlayan belgeleri hazırlamalıdır. Bu belgeler şunlar:

1. En üst soya ait Nüfus Kayıt Örneği 

2. Noter onaylı Doğum Belgesi

3. İsim Denklik Belgesi

4. Bulgarca yazılmış öz geçmiş

5. Bulgaristan Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı Bulgarca bildiğini gösteren noter tasdikli belge
6. Adli Sicil Kaydı
7. Sağlık Raporları
8. Seyahat Sağlık Sigortası
9. Fotoğraf
10. Evlatlık olanlar için ebeveynlerinin Bulgar vatandaşı olduğunu gösterir belge
11. Bulgaristan’da açılmış banka hesabına ait hesap özeti.

Tüm bu belgeleri tamamlayan kişi 1949-1951 yılında Bulgaristan'ın hangi ilinden göç ettiyse Vatandaşlık Başvurusunu o ilde yapmalıdır!




1978 Göçmenlerine Bulgaristan ''D'' Vize
ve Bulgaristan Oturum İzni İle Bulgaristan Vatandaşı Olmak.


1968-1978 yılları arasında göç edenler vatandaşlıktan çıkartıldıkları için Bulgar vatandaşlığına başvuru işlemlerinde “uzun prosedür” uygulanacak. 

Yani öncelikle Bulgaristan Oturum İzni (D vize) alınacak. İlk önce, Bulgaristan’da Oturum İzni başvurusu yapabilmek için, ‘’D’’ tipi vize alınması gerekiyor. 
Bu vize, Bulgaristan'daki oturum izni işlemlerini yapabilmek ve yabancılara verilen Bulgaristan oturum kimliğini alabilmek için verilen 6 aylık çok girişli vizedir. Kimlik veriliş tarihinden sonra, 3 yıllık bekleme sürecinin sonunda, kişi Bulgaristan vatandaşlığı için başvuruda bulunabiliyor. 1–1,5 yıl süren değerlendirme sürecinin ardından ise Bulgaristan vatandaşı olabiliyor.

1978 Göçmenleri Adalet Bakanlığı’na yaptıkları başvuru sonucunda ‘Bulgar Vatandaşı değildir’ cevabını alırsa vatandaşlık başvurusundan önce Bulgaristan D Vizesi alması gerekiyor. 

D Vizesini alan kişi Bulgaristan’da Oturum İzni başvurusu yapıp, 5 yıllın sonunda süresiz oturum hakkını kazanıyor. Bu hakkı kazandıktan sonra ise vatandaşlık başvurusu yapabiliyor.
1978 Göçmenlerine Bulgaristan D Vize İçin Gerekli Evraklar 

1. Başvuru sahibine ait en az 2 yıl geçerliliği olan Pasaport 
2. Son 3 ay içinde çekilmiş biometrik fotoğraf 
3. Başvuru sahibi tarafından eksiksiz doldurulup imzalanan Bulgaristan Vize Başvuru Formu
4. Başvuru sahibinin Bulgaristan’da doğduğu şehrin belediyesinden alınan Doğum Belgesi (Akt za Rajdane ot Aktovata Kniga)
5. Bulgaristan’da kütükten Nüfüs Kayıt Belgesi
6. Başvuran kişinin Bulgaristan Vatandaşı olmadığına dair yazı ( BG Adalet Bakanlığından alınır) 
7. TC İçişleri Bakanlığı’ndan alınan başvuru sahibinin hangi göç anlaşması kapsamında Bulgaristan’dan geldiğini gösteren yazı ve Göç Pasaportu Apostilli ve tercüme edilmiş
8. TC Nüfus Müdürlüğünden alınmış Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği evli ise ek olarak Evlilik Belgesi de alınır (Form B) ile beraber (Kaşeli, İmzalı Apostilli ve Bulgaristan'da tercüme edilmiş )
9. Adli Sicil Kaydı ( Türkiye’de ikamet ettiği ilin Adliyesinden alınmış Apostilli ve Tercüme edilmiş) 
10. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nden alınan İsim Denklik Belgesi (Apostilli ve tercüme edilmiş) 
11. Bulgaristan'da adına açılmış 1500 Euro bakiyesi olan hesabına ait Banka Referans Mektubu 
12. Bulgaristan’da ikamet edeceği adrese ait Kira Kontratı (BG Noter tasdikli) 
13. Garanti Bankasına 100 Euro Harç yatırılır.

TÜM TERCÜMELER BULGARİSTAN'DA YAPILIR ve BULGARİSTAN DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLATILIR!

ÖNEMLİ !!!

1978 Göçmenleri Oturum İzni başvurusunda bulunduğunda Türkiye’deki Bulgaristan Büyüleyiciliğine ve Konsolosluklarına tüm evraklarının kopyalar ile beraber asıllarını de sunmak durumundadır.
1968-1978 Göçmenlerinin Vatandaşlık Başvuru Sonuçlanma Süresi:

Bulgaristan vatandaşlık başvuru süresi kişinin göç ettiği tarih ve kişisel durumuna göre değişiklik gösteriyor. Bu nedenle başvuru süreciyle ilgili kesin bir süre vermek mümkün değil. 
Başvuru için hazırlanması gereken evrakların elde edilmesi süreci bu sürenin uzayıp kısalmasında önemli etken.

Başvuru yapan kişi 1968-1978 yılları arasında göç ettiyse ve doğum yeri biliniyorsa Doğum Belgesinin alınması 3-5 günü bulabiliyor.
Eğer doğum tarihi Türkiye’deki resmi belgelerdeki kayıtlarla uyuşmuyorsa düzeltilmesi için Türkiye’deki Asliye Hukuk Mahkemesinde açılacak dava 6-12 ay arasında sonuçlanıyor.

İsim Denklik Belgesi, Muhacir Kağıdı ve Tabiiyet Beyannamesi almak ise yaklaşık 2 ay sürüyor. 
Kişinin vatandaşlık durumunun sorgulanması için Bulgaristan Adalet Bakanlığı’na yaptığı başvuru ise 1,5-2,5 ayda sonuçlanıyor.


Bu süreler hem Türkiye’deki hem de Bulgaristan'daki işlemlerin resmi makamların tatil günlerine denk gelmesi, evraklara ulaşılamaması gibi
nedenlerle uzayabilir ya da kısalabilir.

1968-1978 Bulgaristan Göçmenlerinin Vatandaşlık Hakkında  

Bulgaristan’dan 1949 - 1951 tarihleri arasında yaşanan göç dalgasının ardından ikinci dalga ise 1968-1978 yılları arasında olmuştur. 


Bu tarihler arasında göç edenlerin hepsi 1968 Bulgaristan Vatandaşlık Kanununla ilgili maddesi vatandaşlıktan çıkarılmıştır. Bu nedenle bu tarihlerde göç edenler vatandaşlık başvurusu yaptıklarında işlemleri “uzun prosedüre” göre yapılacaktır. 
Yani, önce Pasaport süresi kadar veya 5 yıllık süresiz ‘Oturum İzni’ alacaklar. (Türk pasaportunun süresine bakılarak, maksimum 5 yıl verilmektedir.) 
Vatandaşlık başvurusu yapılacak kanun Maddesinin şartlarından biri olan 3 yıllık bekleme süresinin sonunda vatandaşlık başvurusunu yapacaklar. 2 yılda değerlendirme süreci için bekledikten sonra Bulgaristan vatandaşlığı alabilecekler. 

Vatandaşlık alınması sürecinde en çok sorun çıkartan detaylar hazırlanması gereken Evraklardır. 
Çünkü kişinin vatandaşlık prosedürünü başlatmak için öncelikle eski Bulgaristan vatandaşı (o ülkede doğan) olduğunu kanıtlaması gerekmektedir. 

Fakat iki ülkedeki kayıtlar zaman zaman farklılıklar gösterdiği için bu süreç uzayabiliyor. Ayrıca net olmayan doğum tarihleri ve kişinin birbiriyle uyuşmayan iki ülke isimleri de sorun çıkarabiliyor. İlgili kişilerin, Bulgaristan'daki doğum belgeleri veya nüfus kayıtları bazen bulunamıyor. 

1968-1978 yılları arasında Türkiye’ye gelen Bulgaristan göçmenlerinin bazıları vefat etmiş olabiliyor. Böyle durumlarda vatandaşlık kaydı araştırması yapmak bir anlam ifade etmiyor. 

Çünkü vatandaşlık için gerekli 5 yıllık süresiz oturma iznini önce göç eden kişinin alması gerekiyor. 
Eğer kişi hayatta değilse bu hak çocuklarına geçmiyor. Bu durumda 1968-1978 yılında göç edenler eğer hayatta değillerse çocukları Bulgaristan vatandaşlığından yararlanamıyor. Anne ve babadan biri hayatta ise sağ olan kişinin üzerinden işlemler yapılabiliyor.

1949-1951 Bulgar göçmenlerinin Bulgaristan Vatandaşlığından Çıkartılanların Adalet Bakanlığına tekrar Vatandaşlık için Başvuru talebi hakkında !!!


Bulgaristan’da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor. 3 yıllık bekleme süresi boyunca kişinin her yıl 1 gün için Bulgaristan veya Avrupa Birliği sınırları içerisinde bir ülkeye gitmesi gerekiyor. Yaklaşık iki (2) yıllık değerlendirme sürecinin sonunda ise Bulgaristan vatandaşlığı alabiliyorlar.

1. Bulgaristan Adalet Bakanlığından Bulgaristan vatandaşı olmadığına dair belge.
2. Bulgarca yazılmış dilekçe örneği
3. 2 adet Biometrik fotoğraf
4. En az 5 yıl geçerliliği olan Pasaport
5. Başvuran kişinin Bulgarca yazılmış ayrıntılı öz geçmişi
6. Noter Onaylı Doğum Belgesi ( Akta za Rajdane)
7. Göç etmeden önce yaşadığınız ilin belediyesi tarafından hangi antlaşmaya göre göç ettiğinizi açıklayan yazı.
8. İsim Denklik Belgesi (Apostilli olacak 
ve Bulgarcaya tercüme edilmiş)

9. Adli Sicil Kaydı ( Apostilli ve Bulgarcaya tercüme edilmiş)
10. Bulgar Savcılık makamından aleyhinde ceza davası açılmadığını gösterir tasdik belgesi.
11. Bulgar Heyet Sağlık Kurumu tarafından verilen sağlık raporu
12. Bulgaristandaki bir bankada adınıza açılmış banka hesabına ait belgeler
13. Mali durumunuzu gösteren belgeler ( İş sözleşmesi, vergi beyannamesi, sağlık primlerini gösteren belge)
14. Bulgaristan’da oturacağınıza dair Bulgar noterinden onaylı Taahhütname (Deklaratsia)
15. Bulgaristan’da yaşayacağınız eve ait kira kontratı ya da tapu belgesi
16. İstenilen vize türüne göre düzenlenmiş Seyahat Sağlık Sigortası

17. Vatandaşlık için Bankaya yatırılan Harç Makbuzu

Oturum izni aldıktan sonra vatandaşlık başvurusunda bulunanlardan yukarıdakilere ilaveten şu belgeler istenir.
Bulgaristan İçişleri Bakanlığından alınan Bulgaristan’da “uzun süreli” veya “süresiz” oturma izni olduğunu gösterir tasdik belgesi. (Vatandaşlık başvurusu yapılmadan önce “süreli” oturma izninin kesintiye uğramamış olması gerekir.)
Oturum izni (D Vize) için hazırlayacağınız evraklar bunlarla sınırlı olmayabilir. Bulgar yetkili makamları gerek gördükleri takdirde ek evraklar talep edebilir. Bu evrakların pek çoğunun Bulgarcaya çevrilmesi gerektiğini de unutmayın.

Göç edenlerin Bulgaristan Vatandaşlığından Çıkartılanların tekrar Vatandaşlık için Başvuru Hakkı ve Prosedür


Eğer kişi Bulgaristan Adalet Bakanlığından vatandaş olup olmadığını sorgulattığında “Bulgaristan vatandaşlığından çıkarılmıştır” cevabı alırsa vatandaşlığa başvuru hakkı bulunuyor. Ama bunun için uzun süreli prosedürü takip etmesi gerekiyor. Bu da vatandaşlık başvurusu yapmadan önce Türkiye’deki Bulgaristan diplomatik temsilciliklerine başvurarak Oturum İzni (D Vize) alması anlamına geliyor. 


D vizesini alan kişi Bulgaristan’da doğup büyüdüğü şehre giderek süresiz oturum kartı için müracaat yapar. Bulgaristan’da 5 yıl sürekli oturum izni alan kişi 3 yılın sonunda vatandaşlık başvurusunda bulunabiliyor. 3 yıllık bekleme süresi boyunca kişinin her yıl 1 gün için Bulgaristan veya Avrupa Birliği sınırları içerisinde bir ülkeye gitmesi gerekiyor. Yaklaşık iki (2) yıllık değerlendirme sürecinin sonunda ise Bulgaristan vatandaşlığı alabiliyorlar. 



Kişinin ‘Oturum İzni’ (D Vize) alabilmesi için bazı evrakları tamamlaması gerekmektedir. 

1. Bulgaristan Adalet Bakanlığından Bulgaristan vatandaşı olmadığına dair belge. 
2. Vize Başvuru Formu
3. 1 adet Biyometrik fotoğraf 
4. En az 5 yıl geçerliliği olan Pasaport
5. Noter Onaylı Doğum Belgesi ( Akt za Rajdane)
6. Göç etmeden önce yaşadığınız ilin Belediyesinin kütüğünden Nüfus Kaydı (Noter Onaylı)
7.Göç etmeden önce yaşadığınız ilin Belediyesi tarafından hangi antlaşmaya göre göç ettiğinizi açıklayan yazı. 
8.Göç Pasaportun fotokopisi ve  İsim Denklik Belgesi (Apostilli olacak Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) ) 
9. Adli Sicil Kaydı ( Apostilli ve Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) 
10. TC Nüfus Müdürlüğünden alınan Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği  Apostilli ve Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) Evli iseniz evlilik belgesi de  Apostilli ve Bulgaristan'da yeminli tercüman tarafından Bulgarcaya tercüme edilmiş) 
11. Bulgaristan'daki bir Bankada adınıza açılmış Banka Hesabınızda en az 1500 Euro olduğuna dair Belge
12. Bulgaristan’da oturacağınıza dair Taahhütname (Deklaratsia) 
13. Bulgaristan’da yaşayacağınız eve ait Kira Kontratı (Bulgar Noterinden tasdikli), ve mülk sahibinin kimlik ve  tapu belgesinin fotokopisi
14. İstenilen vize türüne göre düzenlenmiş Seyahat Sağlık Sigortası 
15. Garanti Bankasına 100 Euro Harç yatırıldığına dair Dekont

Oturum izni (D Vize) için hazırlayacağınız evraklar bunlarla sınırlı olmayabilir. Bulgar yetkili makamları gerek gördükleri takdirde ek evraklar talep edebilir. Bu evrakların pek çoğunun Bulgarcaya yeminli tercüman tarafından çevrilmesi gerektiğini ve Noter tasdikli olmasını da unutmayın.